mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
24 Lip

Sałatka z arbuzem, fetą i orzeszkami

SKŁADNIKI:

Arbuz porcja (200 g) 37 kcal
Cebula czerwona pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Limonka pół sztuki (50 g) 13 kcal
Mięta do smaku (1 g) -
Ogórek 1 średnia sztuka (100 g) 9 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Orzeszki ziemne 1 łyżka (15 g) 85 kcal
Ser Feta porcja (30 g) 65 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebule pokroić w talarki i rozdzielić na krążki. Umieścić w misce i zalać zimną wodą na kilka minut. Orzeszki podprażyć na patelni. Arbuza pokroić w kostkę usuwając pestki i włożyć do miski. Ogórka przeciąć wzdłuż, za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne. Pokroić w talarki. Ogórka dodać do arbuza wraz z odcedzoną czerwoną cebulą, posiekaną miętą i pokruszoną fetą. Całość skropić sokiem z limonki, oliwą, posypać orzeszkami i delikatnie wymieszać.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 260 kcal
Węglowodany 20 g
Białko 11 g
Tłuszcze 18 g
Indeks glikemiczny 42.4
Ładunek glikemiczny 8.3

 

 

Inspiracja: www.kingaparuzel.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ