Przed pierwszą wizytą w gabinecie dietetycznym stwórz listę produktów/posiłków spożytych w ciągu przynajmniej jednego dnia. Najlepiej, jeśli lista będzie zawierać wykaz z trzech dni, co pozwoli na lepszą analizę twojego aktualnego sposobu odżywiania.
Tworząc listę pamiętaj, by zapisać każdy spożyty produkt/posiłek w ciągu dnia oraz wypite płyny (włącznie z wodą). Zapis produktów/posiłków powinien zawierać następujące informacje:
Oto przykład:
Ważne, by rozpisywać każdy posiłek na poszczególne składniki i podawać wielkość produktów lub liczbę gramów. Zamiast „surówka” zapisz „surówka z marchewki i białej kapusty”, 1/3 dużego talerza.
Dla wiarygodnej i prawidłowej oceny przedstawionego jadłospisu ważne jest, by zapisywać każdy zjedzony produkt zgodnie z prawdą i nie „poprawiać” diety.
Pobudka 7:20 | ||
---|---|---|
8:00 | bułka pszenna, 1 duża masło, płaska łyżeczka ser biały śmietankowy, 2 duże łyżki jabłko, 1 duże herbata, 1 szklanka cukier, 2 łyżeczki | |
8:10 | woda, 0,5l | |
9:00 | snickers, 1 baton banan, 1 duży | |
10:30 – 11:30 | ćwiczyłam aerobik | |
13:00 | banan, 1 średni | |
14:00 | kotlet schabowy, średni około 150g ziemniaki, 2 średnie sztuki masło, 1 łyżeczka surówka z marchwii i białej kapusty, 1/3 dużego talerza kompot z wiśni, 1 szklanka | |
18:00 | hamburger McDonald's Coca-Cola, 0,5l frytki, małe | |
22:00 | woda, 2 szklanki czekolada mleczna, 5 kostek | |
Zasnęłam około 23:30 |
Kluczowym elementem opracowania indywidualnego programu dietetycznego jest pomiar masy i składu ciała. W każdej poradni DOBRY DIETETYK℠ pomiar ten jest wykonywany przy wykorzystaniu bioimpedancji elektrycznej (BIA). To całkowicie bezpieczna i nieinwazyjna metoda, która polega na pomiarze przepływu prądu w fazie wodnej i tłuszczowej organizmu. Metoda BIA umożliwia kompleksową ocenę stanu organizmu, w tym pozyskanie cennych informacji na temat: zawartości tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, stopnia nawodnienia organizmu oraz podstawowej przemiany materii.
Aby uzyskać wiarygodny wynik badań prosimy o zachowanie następujących zasad w dniu pomiaru: