mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
24 Lip

Drób z brokułami i ziemniakami

SKŁADNIKI:

Brokuły porcja (100 g) 16 kcal
Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Filet z drobiu porcja (150 g) 149 kcal
Jogurt naturalny 1 łyżka (25 g) 15 kcal
Koper 1 łyżeczka (4 g) 1 kcal
Musztarda 1 łyżeczka (10 g) 16 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz do smaku (1 g) -
Ser Parmezan pół plastra (7,5 g) 34 kcal
Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g) 120 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso poporcjować: odkroić polędwiczkę, grubszy filet przekroić poziomo na 2 cieńsze filety. Dodatkowo dłuższy filet przekroić na 2 krótsze kawałki. Wszystkie części doprawić. Odłożyć do zamarynowania, jeśli mamy czas. Brokuła umyć, odkroić różyczki i dodatkowo pokroić je jeszcze na mniejsze części. Mięso dusić na patelni z rozgrzanym olejem około 2 minuty z każdej strony. Zdjąć na talerz. Na tę samą patelnię włożyć brokuła i chwilkę podsmażać mieszając. Wlać gorący bulion i gotować brokuły przez ok. 3 minuty. Dodać mięso i gotować na większym ogniu przez około 2 minuty, w międzyczasie raz przewrócić mięso. Wlać jogurt z musztardą i potrząsając patelnią gotować danie przez ok. 2 minuty. Pod koniec wymieszać z koperkiem. Odstawić z ognia i posypać serem.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 412 kcal
Węglowodany 36 g
Białko 45 g
Tłuszcze 11 g
Indeks glikemiczny 61.2
Ładunek glikemiczny 21.9

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ