mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
27 Czerw

Drób w stylu włoskim z pieczonymi ziemniakami

SKŁADNIKI:

Bazylia świeża 10 liści (30 g) 4 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu porcja (150 g) 149 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Pomidor 1 duża sztuka (200 g) 29 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chili, sok z limonki/cytryny do smaku (1 g) -
Ser mozzarella półtłusty 2 plastry (30 g) 76 kcal
Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g) 120 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W miseczce wymieszać czosnek przeciśnięty przez praskę, olej, słodką paprykę, sól i pieprz. W marynacie umieścić mięso. Odstawić na 10 minut. W misce wymieszać posiekaną cebulę, pomidory pokrojone w kostkę, chili, posiekaną bazylię, sok z limonki, sól i pierz. Dokładnie wymieszać. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Doprawić. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch położyć salsę z pomidorów i ser, ziemniaki ułożyć obok. Całość piec 40 minut w 200°C. Mięso podawać z ziemniaczkami i resztą salsy.

 

*Na zdjęciu zamiast ziemniaków sałatka.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 434 kcal
Węglowodany 39 g
Białko 45 g
Tłuszcze 12 g
Indeks glikemiczny 57.3
Ładunek glikemiczny 22.6

 

 

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ