mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
19 Czerw

Sałatka z pieczonego kalafiora z jajkiem

SKŁADNIKI:

Awokado porcja (70 g) 112 kcal
Cebula czerwona pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Jajo 2 sztuki (100 g) 121 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Kalafior porcja (300 g) 41 kcal
Koper 1 łyżeczka (4 g) 1 kcal
Musztarda 1 łyżeczka (10 g) 16 kcal
Ogórek kiszony 1 sztuka (50 g) 6 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka do smaku (1 g) -
Seler naciowy porcja (100 g) 10 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kalafior należy podzielić na mniejsze różyczki. Skropić olejem i doprawić. Włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut. Po upieczeniu odstawić. Awokado, jogurt, musztardę i sok z ogórków (opcjonalnie) zmiksować. Do dużej miski przełożyć kalafior, dodać pokrojonego w plasterki selera,  pokrojoną w kosteczkę cebulę, ogórka kiszonego oraz ugotowane jajko. Do warzyw dodać sos, wymieszać. Doprawić do smaku, posypać posiekanym koperkiem i przyprawami.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 403 kcal
Węglowodany 27 g
Białko 22 g
Tłuszcze 27 g
Indeks glikemiczny 19.3
Ładunek glikemiczny 5.3

 

Inspiracja: www.kingaparuzel.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ