mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
23 Kwie

Drób z porami

SKŁADNIKI:

Filet z drobiu 1 porcja (150 g) 149 kcal
Jogurt naturalny 1 mały kubek (150 g) 90 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Por 2 sztuki (280 g) 39 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, sok z cytryny pół łyżeczki (3 g) -
Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g) 120 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Odciąć zielone części porów, pozostawić białą i jasnozieloną część. Opłukać i pokroić.
Na rozgrzaną patelnię dodać pory i przyprawy, można podlać wodą. Dusić około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Mięso pokroić w kostkę o doprawić. Na patelni rozgrzać olej i udusić mięso.
Do porów wlać jogurt i zagotować. Mięso włożyć do sosu i dusić około 5 minut. Skropić sokiem z cytryny.
Ziemniaki ubrać, ugotować i rozbić na purée.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 442 kcal
Węglowodany 47 g
Białko 45 g
Tłuszcze 11 g
Indeks glikemiczny 52.6
Ładunek glikemiczny 24.8

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ