mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
23 Kwie

Drób w kremowym sosie pomidorowym

SKŁADNIKI:

Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (100 g) 99 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Makaron razowy 4 łyżki (40 g) 149 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Oliwki w puszce 4 sztuki (20 g) 23 kcal
Pomidory z puszki 100 g (100 g) 32 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, ocet balsamiczny, tymianek, słodka papryka 1 łyżeczka (5 g) 20 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Sos pomidorowy: Na patelni poddusić cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, a kolejno dodać pomidory. Doprawić. Gotować 15 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z jogurtem, ewentualnie doprawić. Drób pokroić w kostkę i doprawić papryką słodką. Na patelni rozgrzać olej i udusić mięso po kilka minut z każdej strony, aż się zarumieni. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć mięso, wlać sos pomidorowy, posypać oliwkami. Piec 30 minut w 190°C. Podawać z ugotowanym makaronem.

*na zdjęciu wersja z makaronem i mizerią/bez oliwek

CAŁOŚĆ:

Energia 430 kcal
Węglowodany 53 g
Białko 32 g
Tłuszcze 11 g
Indeks glikemiczny 52.2
Ładunek glikemiczny 27.7

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ