mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
17 Kwie

Omlet z owocami i dżemem

SKŁADNIKI:

Banan pół małej sztuki (70 g) 42 kcal
Białko jaja 3 sztuki (90 g) 44 kcal
Dżem owocowy, 100% owoców bez cukru 2 łyżeczki (20 g) 31 kcal
Erytrol 1 łyżeczka (5 g) -
Jogurt naturalny - do ciasta 1 łyżka (25 g) 15 kcal
Jogurt naturalny - do polania omletu 1 łyżka (25 g) 15 kcal
Kakao w proszku 1 łyżeczka (5 g) 22 kcal
Mąka owsiana (można zblendować płatki owsiane na mąkę) 1 łyżka (20 g) 88 kcal
Oliwa z oliwek pół łyżeczki (2,5 g) 22 kcal
Proszek do pieczenia pół łyżeczki (2 g) 2 kcal
Wanilia - ekstrakt 1 łyżeczka (3 g) 9 kcal
Winogrona porcja (40 g) 27 kcal
Żółtko 2 sztuki (40 g) 129 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Białka oddzielić od żółtek (3 białka i 2 żółtka). Żółtka wymieszać z mąką, erytrytolem, aromatem waniliowym, jogurtem, kakao i dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Rozgrzać oliwę na patelni. Do ubitych białek dodać pozostałe składniki i wymieszać szpatułką do połączenia mas. Smażyć pod przykryciem. Po 10 min przewrócić omlet i nałożyć dodatki.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 446 kcal
Węglowodany 45 g
Białko 24 g
Tłuszcze 20 g
Indeks glikemiczny 32.2
Ładunek glikemiczny 14.5

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ