mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
17 Kwie

Krem z gruszki i pietruszki

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Chleb żytni razowy 2 kromki (60 g) 134 kcal
Gruszka 1 średnia sztuka (120 g) 49 kcal
Mleko 1,5% pół szklanki (125 g) 59 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Pietruszka - korzeń 1 średnia sztuka (80 g) 22 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, cynamon, sok z cytryny, bazylia, chili pół łyżeczki (3 g) -
Ser Parmezan 1 plaster (20 g) 90 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pietruszkę obrać i pokroić na drobną kostkę. Wrzucić do garnka razem z olejem, posolić i dusić u przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i dodać do garnka z pietruszką. Dodać cynamon i dusić przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić pieprzem, bulionu i zagotować. Gotować przez 10 minut lub do miękkości warzyw. Wlać mleko i znów zagotować. Zmiksować na krem. W razie potrzeby można dodać więcej wody. Podawać gorącą z tartym serem, bazylią i chili.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 415 kcal
Węglowodany 57 g
Białko 21 g
Tłuszcze 15 g
Indeks glikemiczny 49.4
Ładunek glikemiczny 28.2

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

 

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ