mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
17 Kwie

Gulasz węgierski z drobiem

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (150 g) 149 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona pół małej sztuki (65 g) 15 kcal
Przecier pomidorowy 1 łyżka (15 g) 14 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, słodka papryka, majeranek, kminek 1 łyżeczka (6 g) -
Kasza jęczmienna pęczak/ gryczana/ bulgur/ orkiszowa/ owsiana lub ryż brązowy/basmati (50 g) 161 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Drób pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz startym czosnkiem.
Na rozgrzaną patelnię z olejem włożyć mięso. Udusić z każdej strony, zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni poddusić posiekaną w piórka cebulę i pokrojoną na cienkie paski paprykę. Pod koniec dodać przyprawy.
Wlać gorący bulion, wymieszać i dodać wcześniej obsmażone mięso.
Całość gotować ok. 10 minut, czasem zamieszać. Na koniec zagotować z przecierem pomidorowym, doprawić.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 418 kcal
Węglowodany 49 g
Białko 41 g
Tłuszcze 9 g
Indeks glikemiczny 43.8
Ładunek glikemiczny 21.4

 

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ