mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
11 Kwie

Szarlotka orzechowa

SKŁADNIKI:

Cynamon 1 łyżeczka (3 g) 7 kcal
Erytrol 4 łyżki (40 g) -
Jabłko półtora kg (1 500 g) 504 kcal
Mąka owsiana (można zblendować płatki na mąkę) 1 szklanka (100 g) 348 kcal
Mąka ryżowa (można zblendować ryż na mąkę) 4 i pół łyżki (50 g) 174 kcal
Migdały (zmielone) 75 g (75 g) 429 kcal
Olej kokosowy/ masło 3 łyżki (50 g) 431 kcal
Orzechy włoskie (75g zmielić, 50g połówki) porcja (125 g) 806 kcal
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g) 4 kcal
Wiórki kokosowe 2 łyżki (12 g) 73 kcal
Wiśnie 10 sztuk (30 g) 13 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do miski wsypać mąkę owsianą, zmielone orzechy, grubo posiekane połówki orzechów, mielone migdały, mąkę ryżową i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać erytrol oraz drobno posiekane zimne masło lub olej kokosowy. Rozcierać składniki do powstania kruszonki. Zlepić wszystko w jedną część i schować do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć ogryzki. Pokroić na kawałeczki i włożyć do dużego garnka, smażyć przez ok. 25 minut do powstania musu. Doprawić cynamonem i opcjonalnie erytrolem. Rozgrzać piekarnik do 180°C Połową ciasta wylepić spód formy o średnicy 22 cm, na wierzch wyłożyć mus jabłkowy i powciskać w nie wiśnie. Do drugiej części ciasta dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto rozdrobnić na kruszonkę i rozsypać na owocach. Wstawić do piekarnika, piec przez 35 minut. Podawać z wiśniami.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 2789 kcal
Węglowodany 300 g
Białko 51 g
Tłuszcze 178 g
Indeks glikemiczny 55.7
Ładunek glikemiczny 166.8

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ