mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
11 Kwie

Drób z cukinią i marchewką

SKŁADNIKI:

Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Cukinia pół sztuki (100 g) 13 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu porcja (150 g) 149 kcal
Marchew 1 sztuka (50 g) 10 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona pół małej sztuki (65 g) 15 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, imbir, chili, sos sojowy 1 łyżeczka (6 g) -
Ryż biały, brązowy lub dowolna kasza pół woreczka (50 g) 172 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić na cieniutkie plasterki lub talarki. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić na plasterki, cebulę pokroić w piórka. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce (można użyć również przyprawy). Na patelni poddusić marchewkę, paprykę oraz czosnek. Następnie dodać cukinię i dusić często mieszając jeszcze przez kilka minut, pod koniec dodać cebulę, imbir oraz doprawić. Przesunąć warzywa na brzeg naczynia. W wolne miejsce wlać olej i włożyć mięso. Dusić na większym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wymieszać z warzywami, sosem sojowym i chwilę razem podgrzać.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 421 kcal
Węglowodany 53 g
Białko 39 g
Tłuszcze 8 g
Indeks glikemiczny 57.1
Ładunek glikemiczny 30.4

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ