mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Marz

Udka pieczone z batatami i jarmużem

SKŁADNIKI:

Batat/ziemniak 1 sztuka (230 g) 198 kcal
Cebula czerwona 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Drób - udo bez skóry 1 sztuka (100 g) 125 kcal
Jarmuż 1 garść (20 g) 4 kcal
Marchew 3 sztuki (150 g) 30 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, imbir, tymianek, pieprz ziołowy 1 kawałek (10 g) 7 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Piekarnik nagrzać do 230°C. Mięso doprawić solą oraz pieprzem. Marchewkę i bataty obrać i pokroić na kawałki Cebulę obrać i pokroić na półplasterki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Mięso i warzywa wymieszać w misce razem z przyprawami i oliwą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut (do miękkości mięsa). Na koniec jarmuż posypać solą i pieprzem. Wyłożyć na danie i podpiec razem około 5 minut.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 421 kcal
Węglowodany 61 g
Białko 24 g
Tłuszcze 12 g
Indeks glikemiczny 43.7
Ładunek glikemiczny 26.8

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ