mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Marz

Tofurnik z pistacjami i polewą daktylową

SKŁADNIKI:

SPÓD:

Cynamon 1 łyżeczka (3 g) 7 kcal
Ekstrakt waniliowy 1 szczypta (0,25 g) -
Erytrol 6 łyżek (60 g) -
Kakao 3 łyżeczki (15 g) 67 kcal
Olej kokosowy, płynny 2 i pół łyżki (60 g) 517 kcal
Płatki owsiane (zblendować na mąkę) 2 szklanki (200 g) 732 kcal
Sól 1 szczypta (0,25 g) -

MASA:

Aromat waniliowy/pomarańczowy/cytrynowy wg gustu, do smaku (6 g) -
Erytrol porcja (250 g) -
Mąka ziemniaczana 2 łyżki (40 g) 137 kcal
Mleko kokosowe - gęsta część (lub jogurt grecki) 2 puszki (800 g) 1840 kcal
Orzechy pistacji (obrane) porcja (250 g) 1400 kcal
Płatki migdałowe 4 łyżki (40 g) 7 kcal
Skórka z cytryny 2 łyżki (12 g) 3 kcal
Sok z cytryny 2 łyżki (12 g) 3 kcal
Tofu naturalne, ekologiczne 4 kostki (900 g) 684 kcal

KARMEL:

Daktyle 1 paczka (300 g) 748 kcal
Mleko roślinne (lub krowie) 1 szklanka (150 g) 77 kcal
Pistacje 5 sztuk (15 g) 45 kcal
Sól 1 szczypta (0,25 g) -

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

SPÓD:

Zagnieć wszystkie składniki w jednolitą masę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec w 180°C około 15-20 minut.

MASA:

Tofu (wcześniej zamrożone) odmrażamy w wodzie. Odsączamy z zalewy i blendujemy takimi dodatkami jak: erytrol, aromat waniliowy/pomarańczowy/cytrynowy, sok z cytryny, skórka z cytryny, płatki migdałowe i obrane pistacje. Blendujemy, tak aby powstała jednolita, gładka masa. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie zblenduj. Ubić śmietankę kokosową na sztywno. Dodać 2 łyżki masy z tofu i dokładnie wymieszać. Przełożyć śmietanę do pojemnika z pozostałą masą tofu i wymieszać. Krem nałożyć na upieczony spód i piec w 160°C. Na dnie piekarnika położyć brytfannę wypełnioną wodą. Piec ok. 40 min. Podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnia. Studzić ok. 60 min w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

KARMEL:

Daktyle zalać wrzątkiem, aby zmiękły. Po 15 minutach odsącz je z wody i zblenduj na gładką masę.Daktyle odsącz z wody i przełóż do malaksera. Dodaj mleko i zblenduj na gładką masę (jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj więcej mleka). Karmel wyłożyć na ostudzony sernik i posypać posiekanymi pistacjami. Gotowy tofurnik włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 6267 kcal
Węglowodany 522 g
Białko 181 g
Tłuszcze 433 g
Indeks glikemiczny 50.2
Ładunek glikemiczny 262

Źródło: www.truetastehunters.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ