mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Marz

Flaczki z boczniaków

SKŁADNIKI:

Boczniaki 1 talerz (250 g) 70 kcal
Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Chleb żytni razowy 2 kromka (60 g) 134 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Marchew 3 sztuki (150 g) 30 kcal
Oliwa z oliwek 2 łyżeczka (10 g) 88 kcal
Pietruszka - korzeń 1 sztuka (40 g) 11 kcal
Pietruszka, liście 1 łyżeczka (2 g) 1 kcal
Przecier pomidorowy 3 łyżki (45 g) 41 kcal
Przyprawy: sól, pieprz 1 łyżeczka (6 g) -

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Boczniaki pokroić na paseczki. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Cebulę i pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa włożyć do garnka z dodatkiem oleju i poddusić przez kilka minut. Dodać boczniaki i wymieszać. Dusić mieszając przez ok. 2 minuty. Wlać bulion i zagotować, dodać przyprawy. Gotować przez około 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy.Razem gotować kilka minut. Podawać z natką pietruszki i chlebem.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 410 kcal
Węglowodany 69 g
Białko 17 g
Tłuszcze 14 g
Indeks glikemiczny 43.8
Ładunek glikemiczny 30.4

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ