mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
21 Marz

Placki z cukinii

SKŁADNIKI:

Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Cukinia 1 mała sztuka (300 g) 39 kcal
Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Jogurt naturalny 1 mały kubek (150 g) 90 kcal
Koper/natka pietruszki 1 łyżeczka (4 g) 1 kcal
Mąka razowa/orkiszowa/owsiana 3 łyżki (30 g) 103 kcal
Mleko 1,5% 2 łyżki (20 g) 9 kcal
Oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 g) 88 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, chilli 1 szczypta (0,25

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę wsypać do miski z przywarami, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Wlać mleko i wymieszać na jednolite ciasto. Cukinię i cebulę zatrzeć na tartce. Odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do ciasta razem z koperkiem/natką i wymieszać. Odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki po 3 minuty z obu stron. Podawać z jogurtem wymieszanym z przyprawami.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 403 kcal
Węglowodany 44 g
Białko 19 g
Tłuszcze 18 g
Indeks glikemiczny 54.7
Ładunek glikemiczny 24.3

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ