mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
13 Marz

Zapiekanka gyros z ziemniakami, drobiem i cukinią

SKŁADNIKI:

Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Cukinia porcja (50 g) 7 kcal
Drób, filet pół sztuki (120 g) 119 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Ketchup 2 łyżki (30 g) 28 kcal
Koper/szczypiorek 1 łyżeczka (4 g) 1 kcal
Kukurydza konserwowa 2 łyżki (30 g) 31 kcal
Papryka czerwona pół małej sztuki (65 g) 15 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, gyros 1 łyżeczka (6 g) -
Ser mozzarella półtłusty 2 plastry (20 g) 51 kcal
Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g) 120 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawie, odłożyć. Ziemniaki obrać i ugotować. Odcedzić i pokroić na plastry. Paprykę pokroić w kosteczkę. Cebulę na paseczki. Cukinię pokroić na plasterki lub półplasterki. Kukurydzę odcedzić. Wymieszać składniki sosu: jogurt z ketchupem. Piekarnik nagrzać do 180°C. Na blaszkę wyłożyć na dno ziemniaki. Doprawić solą, posmarować 1/3 sosu i posypać 1/3 sera. Na dużej patelni na wodzie udusić mięso, pod koniec dodać posiekaną cebulę i jeszcze chwilę razem dusić. Wyłożyć do blaszki. Polać 1/3 sosu i posypać 1/3 sera. Posypać papryką, następnie kukurydzą, a na koniec ułożyć cukinię. Warzywa doprawić, rozprowadzić resztę sosu i posypać resztą sera. Piec przez 30 minut bez przykrycia. Posypać koperkiem lub szczypiorkiem.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 430 kcal
Węglowodany 56 g
Białko 40 g
Tłuszcze 8 g
Indeks glikemiczny 56.1
Ładunek glikemiczny 31.3

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

 

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ