mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
13 Marz

Makaron z drobiem hoisin

SKŁADNIKI:

Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Drób, filet 1 porcja (100 g) 99 kcal
Makaron ryżowy 3 łyżki (30 g) 112 kcal
Orzechy ziemne 4 sztuki (16 g) 103 kcal
Papryka czerwona 1 mała sztuka (130 g) 31 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, curry 1 łyżeczka (6 g) -
Szczypiorek 1 łyżka (5 g) 1 kcal

Sos:

Cukier 1 łyżeczka (5 g) 20 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Masło orzechowe bez soli 1 łyżeczka (5 g) 30 kcal
Ocet ryżowy 1 łyżka (6 g) 1 kcal
Przyprawa chili 1 łyżeczka (3 g) 8 kcal
Sos sojowy, tamari 10g (10 g) 6 kcal
Woda pół szklanki (80 g) -

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filet z drobiu pokroić na małe kawałki, doprawić curry i pieprzem i dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w piórka, paprykę pokroić w drobną kostkę. Posiekać orzeszki. Wymieszać dokładnie składniki sosu. Na większej patelni na wodzie udusić cebulę, dodać paprykę i jeszcze chwilę razem dusić. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na patelnię dusić kawałki drobiu. Dodać warzywa i połowę posiekanych orzeszków. Wlać sos i zagotować. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Podawać ze szczypiorkiem i pozostałymi orzeszkami.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 429 kcal
Węglowodany 46 g
Białko 33 g
Tłuszcze 16 g
Indeks glikemiczny 49
Ładunek glikemiczny 22.4

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ