mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
09 Luty

Pizza z szynką i warzywami na patelni

SKŁADNIKI:

Czosnek 1 ząbek (4 g)
Drożdże 2 g (2 g)
Mąka żytnia 6 łyżek (72 g)
Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
Oliwki w puszce 5 sztuk (15 g)
Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g)
Przyprawa bazylia 1 g (1 g)
Przyprawa kurkuma 1 g (1 g)
Rukola 1 garść (20 g)
Ser mozzarella półtłusty 2 plastry g (30 g)
Sól 1 szczypta (0,25 g)
Szynka z indyka 2 plastry (20 g)
Woda pół szklanki (110 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ