mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
28 Luty

Pulpeciki w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Drób - mięso mielone 1 porcja (100 g) 103 kcal
Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Makaron pół szklanki (40 g) 149 kcal lub ziemniaki 2 sztuki (200g) 158kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przecier pomidorowy 2 łyżki (30 g) 28 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka 1 łyżeczka (6 g) -
Sos sojowy 10g (10 g) 6 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na patelni na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić. Zdjąć z patelni i wymieszać z mięsem w misce. Dodać jajko, sos sojowy, doprawić i dokładnie wyrobić. Uformować pulpeciki.
Na patelnię z rozgrzaną wodą włożyć pulpeciki. Dusić z obu stron. Wlać gorący bulion, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Gotować bez przykrycia przez około 15 minut. W międzyczasie ugorować makaron. Pulpeciki podawać z makaronem.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 425 kcal
Węglowodany 41 g
Białko 29 g
Tłuszcze 17 g
Indeks glikemiczny 58.8
Ładunek glikemiczny 24

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ