mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
14 Luty

Zupa z łososiem wędzonym i kukurydzą

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Koper/ natka pietruszki/szczypiorek 1 łyżeczka (4 g) 1 kcal
Kukurydza konserwowa 3 łyżki (45 g) 46 kcal
Łosoś wędzony 1 sztuka (100 g) 154 kcal
Musztarda 1 łyżeczka (10 g) 16 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Por 2 sztuki (280 g) 39 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy 1 łyżeczka (6 g) -
Ziemniaki 1 średnie sztuki (100 g) 60 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pora dokładnie pokroić (białą część) na małe kawałki. Do większego garnka wlać olej, dodać pora i dusić je przez 15 minut na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem, mieszając co chwilę. Dodać musztardę, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, przyprawy, gorący bulion i kukurydzę. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut do miękkości ziemniaków.  Zmiksować część zupy (ok. 1/3) za pomocą blendera najłatwiej bezpośrednio w garnku, pomijając ziela angielskie i listek laurowy. Do  zupy dodać łososia wędzonego pokrojonego na kawałeczki i gotować przez ok. 2 minuty. W międzyczasie dodać natkę, szczypiorek oraz jogurt.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 405 kcal
Węglowodany 56 g
Białko 25 g
Tłuszcze 13 g
Indeks glikemiczny 55.6
Ładunek glikemiczny 30.9

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ