mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
14 Luty

Danie jednogarnkowe z mielonym mięsem, papryką i ryżem

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu, mięso mielone 1 porcja (130 g) 109 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona pół małej sztuki (65 g) 15 kcal
Pietruszka, liście/chilli 5 i pół łyżeczki (11 g) 5 kcal
Pomidory z puszki 100 g (100 g) 32 kcal
Przyprawy: oregano, kminek rzymski, słodka, ostra papryka, sól, pieprz 1 łyżeczka (6 g) -
Ryż basmanti pół woreczka (50 g) 175 kcal
Ser żółty/mozzarella 2 plastry (5 g) 15 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i starty czosnek. Dodać mięso i dokładnie obsmażyć. Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, następnie wsypać suchy ryż, wymieszać. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz bulion. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut. Posypać startym serem, przykryć i podgrzewać jeszcze przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi. Podawać posypując posiekaną natką i opcjonalnie papryczką chili.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 430 kcal
Węglowodany 55 g
Białko 37 g
Tłuszcze 9 g
Indeks glikemiczny 42.1
Ładunek glikemiczny 23

 

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ