mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
04 Gru

Drób w sosie curry z papryką i marchewką

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu porcja (100 g) 99 kcal
Imbir 1 kawałek (10 g) 7 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Marchew 2 sztuki (100 g) 20 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona 1 mała sztuka (130 g) 31 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa curry, słodka papryka, kurkuma do smaku (1 g) -
Ryż/kasza pół woreczka (50 g) 172 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso pokroić. Doprawić i wysmarować olejem. Można odłożyć do zamarynowania, jeśli mamy czas. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i pokroić na „zapałki". Paprykę pokroić na krótkie paseczki. Czosnek i imbir zetrzeć na drobnej tarce. Mięso udusić na rozgrzanej patelni i wyjąć mięso na talerz. Na tę samą patelnię włożyć cebulę, marchewkę, paprykę oraz czosnek i imbir. Często mieszając dusić przez ok. 3 minuty, aż warzywa nieco zmiękną. Wlać gorący bulion i zagotować. Mięso włożyć z powrotem na patelnię pomiędzy warzywa. Gotować przez ok. 3 minuty. Wlać jogurt, wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Ryż ugotować według opisu na opakowaniu.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 447 kcal
Węglowodany 62 g
Białko 34 g
Tłuszcze 10 g
Indeks glikemiczny 36.4
Ładunek glikemiczny 18.2

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ