mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 List

Zupa krem z dyni

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny pół szklanki (120 g) 8 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Dynia 2 porcje (300 g) 50 kcal
Mleko 1,5% pół szklanki (150 g) 77 kcal
Oliwa z oliwek pół łyżki (5 g) 44 kcal
Pomidory z puszki 100g (100 g) 32 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, imbir 1 łyżeczka (3 g) 9 kcal
Ziemniaki 2 średnie sztuki (300 g) 180 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W większym garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.

Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.

Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy. Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Można (nie trzeba) zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 412 kcal
Węglowodany 76 g
Białko 16 g
Tłuszcze 10 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ