mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 List

Makaron z łososiem i awokado

SKŁADNIKI:

Awokado 1 porcja (20 g) 32 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Kapary z puszki lub oliwki 1 łyżka (10 g) 2 kcal
Łosoś surowy porcja (100 g) 129 kcal
Makaron razowy porcja (50 g) 179 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz do smaku (1 g) -
Sok pomarańczowy pół szklanki (110 g) 47 kcal
Sok z cytryny 1 łyżka (6 g) 1 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filety z łososia pokroić na kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i olejem, dodać łososia. Makaron ugorować al dente według przepisu na opakowaniu. Łososia wraz z marynatą udusić na patelni przez około 3 minuty. Awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem pomarańczowym. Osączone kapary wraz z awokado i sokiem podgrzać przez 1-2 minuty i doprawić. Makaron połączyć z dodatkami.

 

 

CAŁOŚĆ:

Energia 439 kcal
Węglowodany 51 g
Białko 20 g
Tłuszcze 18 g
Indeks glikemiczny 10.6
Ładunek glikemiczny 5.4

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ