mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
21 List

Zupa z soczewicą i pomidorami

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 talerz (400 g) 28 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Pietruszka, liście 1 łyżeczka (2 g) 1 kcal
Pomidor 2 duże sztuki (400 g) 58 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, papryka ostra do smaku (1 g) -
Soczewica nasiona 5 łyżek (75 g) 245 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić minutę. Dodać suchą soczewicę, przyprawy. Wymieszać. Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości soczewicy przez ok. 15 - 20 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory (wraz z sokiem i nasionami) lub krojone pomidory z puszki i gotować przez ok. 15 minut pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu zamieszać. W międzyczasie w razie potrzeby doprawić. Odstawić z ognia i wymieszać z jogurtem oraz posiekaną zieleniną.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 433 kcal
Węglowodany 65 g
Białko 31 g
Tłuszcze 10 g
Indeks glikemiczny 30
Ładunek glikemiczny 19.4

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ