mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
14 List

Wegański gulasz z ciecierzycą

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Ciecierzyca, gotowana porcja (150 g) 246 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Dynia porcja (200 g) 34 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona 1 mała sztuka (130 g) 31 kcal
Pietruszka, liście 1 łyżeczka (2 g) 1 kcal
Przecier pomidorowy 3 łyżki (45 g) 41 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, chili do smaku (1 g) -

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na oleju poddusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusić, mieszając chwilę, aż cebula się zeszkli. Dynię pokroić na pół i wydrążyć, pozbawić pestki oraz gniazd nasiennych. Połówki dyni pokroić w grube paski, a następnie (razem ze skórą) w kostkę. Dodać do cebuli. Mieszać. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i ciecierzycę dokładnie odsączoną z zalewy. Doprawić. Dusić co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Do warzyw dodać przecier. Całość zalać bulionem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby można podlać wodą. Posypać natką.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 426 kcal
Węglowodany 68 g
Białko 22 g
Tłuszcze 11 g
Indeks glikemiczny 34.5
Ładunek glikemiczny 23.5

 

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ