mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
14 List

Risotto z drobiem i warzywami

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Cukinia pół sztuki (300 g) 39 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu porcja (100 g) 99 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona pół średniej sztuki (100 g) 24 kcal
Pietruszka, liście 1 łyżeczka (2 g) 1 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, oregano, tymianek, papryka ostra lub słodka do smaku (1 g) -
Ryż brązowy pół woreczka (50 g) 161 kcal
Ser mozzarella plaster (15 g) 38 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnku na oleju, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz starty na tarce czosnek. Przesunąć je na bok garnka, a w wolne miejsce włożyć pokrojone w kostkę mięs, doprawić go solą oraz pieprzem i dusić przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Dodać ryż i dokładnie go obsmażyć. Następnie dodać pokrojone w kostkę paprykę, cukinię i dusić razem przez około minutę. Doprawić, Wlać bulion i gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. W razie potrzeby podlewać wodą.Na koniec ryż ma być ugotowany al dente. Na koniec dodać posiekaną natkę, ser, wymieszać.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 435 kcal
Węglowodany 56 g
Białko 36 g
Tłuszcze 11 g
Indeks glikemiczny 39.3
Ładunek glikemiczny 21.9

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ