mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
24 Paź

Drób zapiekany z dynią, soczewicą i kukurydzą

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny szklanka (240 g) 17 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Dynia porcja (200 g) 34 kcal
Filet z drobiu porcja (100 g) 99 kcal
Kukurydza konserwowa 2 łyżki (30 g) 31 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Pietruszka, liście 1 łyżeczka (2 g) 1 kcal
Przecier pomidorowy 2 łyżki (30 g) 28 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, kmin do smaku (1 g) -
Soczewica nasiona 4 łyżki (60 g) 196 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wymieszać przyprawy. Filety z drobiu doprawić przyprawami i startym czosnkiem.
Do formy żaroodpornej wsypać suchą soczewicę. Bulion lub wodę z sosem sojowym zagotować z dodatkiem koncentratu pomidorowego, wlać do soczewicy.
Do soczewicy dodać odcedzoną kukurydzą oraz pokrojoną w kosteczkę dynię. Na wierzchu położyć mięso. Całość posypać posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Piec około 35 minut w 190°C.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 455 kcal
Węglowodany 57 g
Białko 44 g
Tłuszcze 10 g
Indeks glikemiczny 41.9
Ładunek glikemiczny 24

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

 

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ