mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
24 Paź

Drób w ziołach, gratin z warzyw

SKŁADNIKI:

Bakłażan pół sztuki (120 g) 20 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Cukinia pół sztuki (300 g) 39 kcal
Filet z drobiu porcja (150 g) 149 kcal
Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Musztarda 1 łyżka (20 g) 32 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona 1 średnia sztuka (200 g) 48 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, szałwia, bazylia, mięta, rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie do smaku (5 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Olej, ocet, musztardę i przyprawy wymieszać. Mięso pokroić na 4 kawałki i posmarować z wszystkich stron marynatą ziołową. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do lodówki do zamarynowania (jeśli jest czas). Cukinię i bakłażana umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Papryki oczyścić i pokroić w paski. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jogurt roztrzepać z jajkami. Doprawić solą, pieprzem, zalać warzywa i piec w 20 minut w 180°C. Do piekarnika włożyć obok dodatkowo filety z drobiu piec razem w tej samej temperaturze przez ok. 30 minut.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 444 kcal
Węglowodany 37 g
Białko 49 g
Tłuszcze 15 g
Indeks glikemiczny 20.8
Ładunek glikemiczny 7.6

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ