mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
10 Paź

Fasola zapiekana z serem i cukinią

SKŁADNIKI:

Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Cukinia pół sztuki (300 g) 39 kcal
Czosnek 2 ząbki (8 g) 10 kcal
Fasola konserwowa biała 1 puszka (240 g) 274 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Pomidory z puszki porcja (200 g) 64 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia do smaku (1 g) -
Ser Feta 1 plaster (15 g) 32 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnku podgrzać pomidory, pokrojony w paski czosnek, przyprawy i co chwilę mieszając gotować przez ok. 10 minut. Na patelni na oleju poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojony na plasterki czosnek. Razem poddusić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i dusić co chwilę mieszając przez ok. 10 minut. Doprawić. Do garnka z pomidorami dodać bazylię oraz odcedzoną białą fasolkę. Wymieszać i gotować przez ok. 10 minut. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, dodać cukinię z cebulą i posypać serem. Zapiekać przez ok. 15 - 20 minut w 200°C.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 470 kcal
Węglowodany 78 g
Białko 27 g
Tłuszcze 9 g
Indeks glikemiczny 2.8
Ładunek glikemiczny 2.2

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ