mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
23 Sty

Ryba ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z dorsza 1 sztuka (150 g) 105 kcal
Jogurt naturalny 1 mały kubek (150 g) 90 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, curry 1 łyżeczka (6 g) -
Ryż biały, brązowy, dowolna kasza lub 250g ziemniaków pół woreczka (50 g) 172 kcal
Szpinak 1 talerz (150 g) 19 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filety ryby rozmrozić, jeśli były mrożone. Doprawić przyprawami. Szpinak rozmrozić, jeśli był mrożony, jeśli świeży to pokroić/ Do tego samego garnka włożyć olej, dodać starty czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać szpinak i wymieszać. Dusić przez 2 minuty, następnie wlać jogurt, doprawić solą oraz pieprzem i zagotować. Rozgrzać większą patelnię z olejem włożyć filety i smażyć przez ok. 3 - 4 minuty w zależności od grubości filetów. Przewrócić łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Obłożyć rybę szpinakiem i razem podgrzać na patelni.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 435 kcal
Węglowodany 53 g
Białko 38 g
Tłuszcze 9 g
Indeks glikemiczny 59.4
Ładunek glikemiczny 31.8

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ