mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
23 Sty

Pieczone filety z drobiu z warzywami

SKŁADNIKI:

Cytryna 1 plaster (15 g) 5 kcal
Filet z drobiu półtorej porcji (200 g) 198 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, oregano, kminek, rozmaryn, natka pietruszki, chilli 1 łyżeczka (6 g) -
Warzywa mrożone, np. mieszanka kalafior, marchew, brokuł 1 talerz (200 g) 60 kcal
Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g) 120 kcal (można wymienić na bataty)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Drób pokroić na filety. Rozbić nieco tłuczkiem w najgrubszych miejscach uzyskując w miarę podobną grubość filetów. Doprawić. Można odstawić do zamarynowania, jeśli mamy czas.
Warzywa wsypać na sitko i przelać ciepłą wodą, rozmrozić, odsączyć. Wymieszać z solą, pieprzem i chilli.
Ziemniaki obrać i pokroić na małe, podłużne kawałki. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić naczynie z ziemniakami podpiec 15 minut. Dodać rozmrożone warzywa, na wierzchu położyć mięso. Całość skropić olejem. Posypać bazylią lub natką i podawać z cząstkami cytryny.
 

 

CAŁOŚĆ:

Energia 427 kcal
Węglowodany 45 g
Białko 52 g
Tłuszcze 8 g
Indeks glikemiczny 45.1
Ładunek glikemiczny 20.3

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ