mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
16 Sty

Jakie właściwości mają pikantne przyprawy?

Lubicie pikantne przyprawy?

Często pytacie również, czy pomagają one w spalaniu tkanki tłuszczowej?

 

Dowiedz się, jak jest naprawdę. ?

? Chili — dzięki zawartości kapsaicyny działa przeciwbakteryjnie, poprawia krążenie oraz stabilizuje ciśnienie krwi. Spowalnia także wchłanianie tłuszczu w jelitach, a także wpływa na proces rozkładu węglowodanów, regulując poziom glukozy we krwi po posiłkach.
 
? Cynamon—poprawia trawienie, ma działanie przeciwbiegunkowe. Cynamon wpływa na układ sercowo- naczyniowy poprzez obniżenie ciśnienia krwi, a także obniża stężenie glukozy na czczo, trójglicerydów oraz cholesterol. Hamuje wzrost H. pylori odpowiedzialnej za wrzody żołądka. Zwiększa wrażliwość receptorów dla insuliny na komórkach organizmu. Poprzez szereg mechanizmów wspiera profilaktykę i leczenie cukrzycy oraz insulinooporności. Cynamon jest również zasobny w witaminy: A i z grupy B oraz związki o działaniu antyoksydacyjnym. Jest w nim również obecny potas, wapń, mangan, cynk i magnez. Dzięki tym składnikom cynamon wpływa korzystnie na żołądek i apetyt. Herbatę z jego dodatkiem zaleca się jako napój pobudzający krążenie i wywołujący poty.
 
? Czosnek—ma działanie bakteriobójcze i antywirusowe. Zawiera olejek eteryczny, który ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
 
?? Papryka, pieprz, chili—poprawiają trawienie, nadają potrawom pikantny smak. Poprawiają odporność, a także ukrwienie błony śluzowej, co sprzyja lepszemu wchłanianiu substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin.
 
? Curry—dzięki obecności szeregu przypraw (kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili) posiada szerokie spektrum działania na organizm. Stabilizuje i obniża ciśnienie krwi, poprawia profil lipidowy, poprawia trawienie oraz przeciwdziała chorobie Alzheimera.

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ