mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
09 Sier

Łosoś z sosem bazyliowym u pieczonymi ziemniaczkami

SKŁADNIKI:

1. Łosoś
Łosoś surowy / 200 g / 1 sztuka / Zestaw 2 ≈ 257 kcal
Oliwa z oliwek / 5 g / 1 łyżeczka / Zestaw 2 ≈ 44 kcal
Sól / 0,3 g / 1 szczypta


2. Pieczone ziemniaki
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek / 0,3 g / do smaku, wg gustu
Ziemniaki / 100 g / 2 małe sztuki / Zestaw 1/3 ≈ 60 kcal


3. Sałata z jogurtem
Czosnek / 4 g / 1 ząbek / Zestaw 1/3 ≈ 5 kcal
Jogurt naturalny / 25 g / 1 łyżka / Zestaw 1/2 ≈ 15 kcal
Pomidor / 60 g / 1 mała sztuka / Zestaw 1/3 ≈ 9 kcal
Przyprawy: sól, pieprz / 0,3 g / do smaku, wg gustu
Rzodkiewka / 30 g / 2 sztuki / Zestaw 1/3 ≈ 3 kcal
Sałata / 25 g / 5 liści / Zestaw 1/3 ≈ 3 kcal


4. Sos bazyliowy
Bazylia świeża / 30 g / 10 liści / Zestaw 1/2 ≈ 4 kcal
Cukier/miód/erytrol / 2,5 g / pół łyżeczki / Zestaw 1 ≈ 10 kcal
Czosnek / 4 g / 1 ząbek / Zestaw 1/3 ≈ 5 kcal
Jogurt naturalny / 50 g / 2 łyżki / Zestaw 1/2 ≈ 30 kcal
Sok z cytryny / 6 g / 1 łyżka / Zestaw 1 ≈ 1 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Łosoś

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Filety oprószyć solą i posmarować oliwą.
Do piekarnika włożyć blachę do pieczenia i nagrzewać ją przez około 10 minut. Na rozgrzanej blaszce położyć łososia skórką do dołu i piec przez 10 minut.

2. Pieczone ziemniaki

Ziemniaki pokroić i oprószyć przyprawami. Piec około 40 minut w temperaturze koło 200 stopni C. Można również upiec razem z łososiem.

3. Sałata z jogurtem

Jogurt wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić. Polać sałatę i rzodkiewkę.

4. Sos bazyliowy

Oderwać listki bazylii i włożyć do rondelka. Dodać jogurt i na małym ogniu zagotować.
Odstawić z ognia, dodać czosnek i zmiksować blenderem na gładki sos. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, na koniec wymieszać z jogurtem.

 

CAŁOŚĆ:

446 kcal

Węglowodany 28 g
Białko 32 g
Tłuszcze 24 g
Indeks glikemiczny 52.7
Ładunek glikemiczny 14.8

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ