mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
15 Sier

Zapiekanka ziemniaczana z mielonego mięsa

SKŁADNIKI:

Drób, mięso mielone / 150 g / pół porcji / Zestaw 2 ≈ 139 kcal
Fasola czerwona / 30 g / pół szklanki / Zestaw 1/3 ≈ 101 kcal
Kalafior / 50 g / pół porcji / Zestaw 1/3 ≈ 7 kcal
Marchew / 50 g / 1 sztuka/  Zestaw 1/3 ≈ 10 kcal
Oliwa z oliwek / 5 g / 1 łyżeczka / Zestaw 2 ≈ 44 kcal
Pietruszka - korzeń / 40 g / 1 sztuka / Zestaw 1/3 ≈ 11 kcal
Pomidory z puszki / 80 g / porcja / Zestaw ≈ 26 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra / 0,3 g / do smaku, wg gustu
Sos sojowy, tamari / 5 g / do smaku, wg gustu / Zestaw 2 ≈ 3 kcal
Ziemniaki / 150 g / 3 małe sztuki / Zestaw 1/3 ≈ 90 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Purée ziemniaczano-kalafiorowe: kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Warzywa włożyć do garnka, zalać zimną wodą i posolić. Zagotować i gotować do miękkości przez około 10-15 minut. Dokładnie odcedzić.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać olej, włożyć marchewkę i pietruszkę, dodać szczyptę soli, mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty.
Dodać mięso i na większym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym.
Dodać pomidory i zagotować na większym ogniu. Gotować przez około 25 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i gotować jeszcze przez około 2 minuty.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz z patelni (do około 2/3 wysokości naczynia) lub włożyć do mniejszych naczynek. Przykryć purée ziemniaczano-kalafiorowym. Zapiekać przez około 25 minut aż brzegi delikatnie się przyrumienią.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 431 kcal
Węglowodany  54 g
Białko 31 g
Tłuszcze 13 g
Indeks glikemiczny 42.7
Ładunek glikemiczny 22.9
 
 
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ