mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Lip

Nóżka pieczona z pieczarkami, fasolką i pomidorami

SKŁADNIKI:

Drób, noga / 150g / porcja / Z2 ≈ 152kcal

Cebula czerwona / 75g / 1 średnia sztuka / Z3 ≈ 20kcal

Pieczarka surowa / 150g / porcja / Z3 ≈ 23kcal

Fasola konserwowa czerwona / 120g / porcja / Z3 ≈ 149kcal

Czosnek / 5g / porcja / Z3 ≈ 6kcal

Pomidory z puszki, bez skórki / 400g / porcja / Z3 ≈ 58kcal

Przyprawy: sól, pieprz, tymianek / 5g / do smaku, wg gustu / Z2 ≈ 0kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Nóżki doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wlać oliwę i poddusić mięso z każdej ze strony.

Zdjąć mięso z patelni i odłożyć. Na patelnie wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. Razem poddusić. Dodać fasolę i pomidory. Doprawić.

Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i na wierzch położyć kurczaka. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

CAŁOŚĆ:

452 kcal

Białko 34 g

Węglowodany 49 g

Tłuszcze 18 g

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ