mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
25 Lip

Spaghetti alla carbonara z pulpecikami

SKŁADNIKI:

Makaron spaghetti / 40 g / porcja / Zestaw 1 ≈ 149 kcal
Drób, filet - mięso mielone / 100 g / 1 porcja / Zesta w 2 ≈ 99 kcal
Szynka wieprzowa np. parmeńska / 10 g / 1 plaster  Zestaw 2 ≈ 24 kcal
Jajo / 50 g / 1 sztuka / Zestaw 2 ≈ 60 kcal
Jogurt grecki / 50 g / 2 łyżki / Zestaw ≈ 64 kcal
Czosnek / 4 g / 1 ząbek / Zestaw 1/3 ≈ 5 kcal
Pietruszka, liście / 10 g / porcja / Zestaw 1/3 ≈ 4 kcal
Ser żółty lub mozzarella / 5 g / porcja / Zestaw 2 ≈ 17 kcal
Oliwa z oliwek / 5 g / 1 łyżeczka / Zestaw 2 ≈ 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, sos sojowy 5 g do smaku, wg gustu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Mięso przełożyć do miski i doprawić przyprawami, dodać jajo i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Można odstawić na minimum godzinę, jeśli mamy czas.

Na patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną wędlinę. Podsmażyć i odłożyć na talerz. Następnie na te samej patelni podsmażyć pulpeciki z mięsa. Smażyć z każdej strony. Na koniec dodać wędliną i razem wszystko wymieszać. Wlać jogurt grecki, w razie potrzeby wodę i zagotować, aż zgęstnieje.

Makaron podawać z sosem i mięsem. Posypać startym serem.

 

 

CAŁOŚĆ:

466 kcal

Białko 37 g

Węglowodany 40 g

Tłuszcze 18 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ