mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
19 Lip

Szarlotka jaglana

SKŁADNIKI:

Olej kokosowy / 50 g / porcja / Zestaw 2 ≈ 431 kcal
Skrobia/mąka ziemniaczana / 60 g / porcja / Zestaw 1 ≈ 206 kcal
Kasza jaglana/mąka jaglana / 300 g / porcja / Zestaw 1 ≈ 1038 kcal
Jabłko / 800 g / porcja / Zestaw 1/3 ≈ 368 kcal
Jajo / 100 g / 2 sztuki / Zestaw 2 ≈ 121 kcal
Erytro / 50 g / porcja
Proszek do pieczenia / 4 g / 1 łyżeczka / Zestaw 1 ≈ 4 kcal
Przyprawy: cynamon lub przyprawa do szarlotki / 5 g / 1 łyżeczka
Wanilia - ekstrakt - można pominąć / 3 g / 1 łyżeczka / Zestaw 2 ≈ 9 kcal

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jabłka pokroić i udusić w garnku z dodatkiem przypraw i słodzidła. Jeśli nie mamy mąki jaglany to kaszę jaglaną przelać wrzątkiem (w celu pozbycia się goryczki) i przełożyć na blaszkę. Suszyć w piekarniku 30 minut w 120 stopniach C, kolejno zmielić/zblendować na mąkę.

Mąkę jaglaną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, słodzidło, wanilię i przyprawy wymieszać. Dodać olej kokosowy i zagnieść ciasto. Dodać jajko i dokładnie wymieszać.

Masę podzielić na dwie części. Jedną partią wyłożyć formę (średnica 26 cm), kolejno dodać mus i na wierzch rozsypać drugą część ciasta.

Piec około 40- 60 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

CAŁOŚĆ:

2177 kcall

Białko 46 g

Węglowodany 365 g

Tłuszcze 70 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ