mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
31 Maj

Szakszuka ze szparagami

SKŁADNIKI:

Pomidor (świeży lub z puszki) / 400g / 2 duże sztuki / Z3 ≈ 58kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, kmin, papryka / 10g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 0kcal

Jajo / 150g / 3 sztuki / Z2 ≈ 181kcal

Cebula / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 13kcal

Czosnek / 10g / porcja / Z3 ≈ 13kcal

Szparagi / 200g / porcja / Z3 ≈ 27kcal

Papryka czerwona / 200g / 1 średnia sztuka / Z3 ≈ 48kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Usunąć szypułkę. Miąższ pokroić.

Na patelni rozgrzać oleju. Czosnek, cebulę podkroić. Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Wszystko razem doprawić i podsmażyć.

Pomidory włożyć na patelnię, doprawić i dusić na dużym ogniu przez około 4 minuty w celu odparowania.

UWAGA: Nie mieszać, bo zrobi się przecier.

Do pomidorów wbić jaja, doprawić i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, aż białko się zetnie.

Na jajka można zrobić miejsce w środku pomidorów tam, gdzie był miąższ.

 

CAŁOŚĆ:

384 kcal

Białko 26 g

Węglowodany 38 g

Tłuszcze 20 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ