mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
31 Maj

Kurczak słodko-kwaśny z ryżem

SKŁADNIKI:

Kurczak, filet / 150g / porcja / Z2 ≈ 149kcal

Ananas / 250g / porcja / Z3 ≈ 70kcal

Marchew / 150g / porcja / Z3 ≈ 30kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Ryż / 50g / porcja / Z1 ≈ 172kcal

Przyprawy: sól, pieprz, korzeń imbiru, sok z cytryny, erytrol / 10g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 0kcal

Papryka czerwona / 130g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 31kcal

Czosnek / 10g / porcja / Z3 ≈ 13kcal

Ketchup / 40g / porcja / Z1 ≈ 37kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Paprykę i marchewkę pokroić. Ananasa obrać i pokroić (może być również puszki).

Mięso pokroić w kostkę. Doprawić solą.

Czosnek i imbir posiekać.

Na patelni rozgrzać olej. Dodać kurczaka, dodać imbir, czosnek i pieprz. Podsmażyć
Kolejno dodać paprykę i marchewkę.
Całość razem dusić. Dodać sok z cytryny, ketchup, erytrol i ewentualnie sokiem z ananasa, jeśli używamy z puszki.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

 

CAŁOŚĆ:

546 kcal

Białko 40 g

Węglowodany 86 g

Tłuszcze 8 g

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ