mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
31 Maj

Fit ciasto z truskawkową chmurką

SKŁADNIKI:

Płatki owsiane (lub mąka owsiana) / 100g / Z1 ≈ 366kcal

Orzechy włoskie / 75g / porcja / Z2 ≈ 484kcal

Migdały / 75g / porcja / Z2 ≈ 429kcal

Ryż biały (lub mąka ryżowa) / 50g / porcja / Z1 ≈ 172kcal

Proszek do pieczenia / 5g/ porcja / Z2 ≈ 0kcal

Erytrol (lub cukier brzozowy/ksylitol ewentualnie miód) / 30g / do smaku, wg preferencji / Z2 ≈ 0kcal

Olej kokosowy lub masło / 50g / porcja / Z2 ≈ 431kcal

Truskawki / 200g / porcja / Z3 ≈ 54kcal

Mleko kokosowe / 300g / porcja / Z2 ≈ 690kcal

Żelatyna lub agar — sprawdzić potrzebne proporcje zgodnie z instrukcją na opakowaniu / 5g / porcja / Z2 ≈ 17kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:

Połowę orzechów drobno rozdrobnić. Z płatków owsianych i ryżu zrobić mąkę (za pomocą dobrego blendera, thermomixa). Można również użyć mąk: owsianej i ryżowej.
Mąki, orzechy, proszek do pieczenia, słodzidło wymieszać. Dodać masło. Dokładnie wymieszać i zlepić wszystko w jedną część. Schować do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Ciasto wykładamy na spód blaszki (średnica 24cm).

Ciasto pieczemy oko 30-40 minut.

MASA:
Mleczko kokosowe i erytrol zagotować z agarem około 20 minut. Troszkę ostudzoną masę wlać na ciasto. Udekorować truskawkami.

Schłodzić do stężenia.

 

CAŁOŚĆ:

2643 kcal

Białko 54 g

Węglowodany 168 g

Tłuszcze 213 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ