mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
24 Maj

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

SKŁADNIKI (blaszka 35 cm x 11 cm):

Ryż biały (lub mąka ryżowa) / 150g / porcja / Z1 ≈ 516kcal

Skrobia/mąka kukurydziana / 150g / porcja / Z1 ≈ 530kcal

Płatki owsiane (lub mąka owsiana) - do ciasta / 160g / porcja / Z1 ≈ 586kcal

Skrobia/mąka ziemniaczana / 160g / porcja / Z1 ≈ 549kcal

Mleko 1,5% tłuszczu lub roślinne / 550g / 2,5 szklanki / Z2 ≈ 259kcal

Cukier / 30g / porcja / Z1 ≈ 122kcal

Erytrol / 50g / do smaku, wg gustu / Z1 ≈ 0kcal

Wanilia ekstrakt / 10g / porcja / Z2 ≈ 29kcal

Olej rzepakowy - do ciasta / 60g / 6 łyżek / Z2 ≈ 530kcal

Proszek do pieczenia / 5g / 1 łyżeczka / Z1 ≈ 18kcal

Drożdże suche / 16g / porcja / Z1 ≈ 15kcal

Sól / 3g / porcja / Z2 ≈ 0kcal

Płatki owsiane (lub mąka owsiana) - do kruszonki / 50g / porcja / Z1 ≈ 183kcal

Olej kokosowy - do kruszonki / 10g / porcja / Z2 ≈ 86kcal

Maliny, borówki lub truskawki, mogą być mrożone / 100g / porcja / Z3 ≈ 29kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jeśli nie mamy mąki ryżowej i owsianej to zblendować ryż i płatki owsiane na mąkę (osobiście zawsze tak robię).

Wymieszać mąki, cukier, olej, drożdże, wanilię, proszek do pieczenia, ciepłe mleko i sól. Można dodać erytrol, jeśli ciasto ma być słodsze. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Przelać do blaszki 35 cm x 11 cm. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Mąkę owsianą wymieszać z olejem i erytrolem. W ten sposób powstanie kruszonka.

Po wyrośnięciu na ciasto nałożyć owoce i kruszonkę. Piec (góra/dół) w 180 stopniach około 40 minut — do suchego patyczka.

 

CAŁOŚĆ - blaszka:

3452 kcal

Białko 58 g

Węglowodany 609 g

Tłuszcze 95 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ