mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
17 Maj

Krucha tarta z solonym karmelem

SKŁADNIKI:

Płatki owsiane (lub mąka owsiana) / 80gporcja / Z1 ≈ 293kcal

Ryż biały (lub mąka ryżowa) / 80g / porcja / Z1 ≈ 275kcal

Mąka ziemniaczana / 20g / porcja / Z1 ≈ 69kcal

Proszek do pieczenia / 3g / 1/2 łyżeczki / Z1 ≈ 11kcal

Syrop klonowy / 60g / 1/4 szklanki / Z1 ≈ 157kcal

Olej kokosowy / 60g / porcja / Z2 ≈ 517kcal

Daktyle suszone / 400g / porcjaZ1 ≈ 997kcal

Olej kokosowy / 120g / porcja / Z2 ≈ 1034kcal

Masło orzechowe bez soli / 30g / porcja / Z2 ≈ 176kcal

Orzeszki ziemne / 200g / porcja / Z2 ≈ 1134kcal

Sól / 3g / do smaku, wg gustu / Z2 ≈ 0kcal

Czekolada gorzka / 100g / 1 tabliczka / Z2 ≈ 554kcal

Mleko 1,5% tłuszczu / 150g / porcja / Z2 ≈ 71kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Spód:
Płatki owsiane i ryż zblendować na mąkę.
Wymieszać mąkę owsianką, ryżową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia (przesiać). Dodać syrop klonowy i olej. Wymieszać. Ciasto równomiernie wyłożyć na foremkę, na boki również. Spód nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopniu około 12 minut.

Masa:
Daktyle namoczyć, aby zmiękły. Odlać wodę i zbeldować na gładką masę. Dodać rozpuszczony olej, masło orzechowe. Część orzeszków rozdrobnić, a część dodać w całości. Całość wymieszać. Masę wyłożyć na spód i schłodzić w lodówce.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej.

Polać ciasto i schłodzić.

 

CAŁOŚĆ:

5288 kcal

Białko 94 g

Węglowodany 547 g

Tłuszcze 337 g

 

 

 

Inspiracja: www.natchniona.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ