mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
26 Kwie

Krewetki w sosie curry

SKŁADNIKI:

Skorupiaki, krewetka, surowa / 150g / porcja / Z2 ≈ 159kcal

Przyprawy: sos rybny (lub sól), pasta curry (lub czosnek, imbir, cebula, chilli) / 5g / porcja / Z2 ≈ 0kcal

Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, bazylia, kurkuma / 5g / porcja / Z2 ≈ 0kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Ryż brązowy / 50g / porcja / Z1 ≈ 161kcal

Mleko kokosowe - przeliczyć kcal / 50g / porcja / Z2 ≈ 115kcal

Pomidorki koktajlowe / 150g / porcja / Z3 ≈ 22kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krewetki rozmrozić w zimnej wodzie (jeśli były mrożone).

Na patelni rozgrzać olej i pastę curry. Chwilę podsmażyć. Wrzucić krewetki i chwilę podsmażyć. Doprawić sosem rybnym (w zamian można użyć soli) oraz pozostałymi przyprawami. Wszystko razem poddusić.

Wlać mleko kokosowe i zagotować. Gotować do całkowitej miękkości krewetek. Pod koniec dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i bazylię. Można skropić limonką.

Podawać z ryżem.

 

CAŁOŚĆ:

501 kcal

Białko 37 g

Węglowodany 47 g

Tłuszcze 21 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ