mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
19 Kwie

Chlebek bananowy

SKŁADNIKI (blaszka 35 cm x 11 cm):

Płatki owsiane lub mąka owsiana / 500g / porcja / Z1 ≈ 1830kcal

Banan - najlepiej ciemne, dojrzałe / 1200g / 6 średnich sztuk / Z3 ≈ 718kcal

Olej kokosowy lub inny / 50g / porcja / Z2 ≈ 431kcal

Erytrol - do smaku / 50g / porcja / Z1 ≈ 0kcal

Proszek do pieczenia / 10g / 2 łyżeczki / Z1 ≈ 0kcal

Soda oczyszczona / 5g/ 1 łyżeczka / Z1 ≈ 0kcal

Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, sól / 15g / porcja / Z1 ≈ 0kcal

Wanilia ekstrakt/ 10g / porcja / Z2 ≈ 29kcal

Żurawina lub rodzynki, suszone / 30g / 3 łyżeczki / Z1 ≈ 83kcal

Orzechy / 20g / porcja / Z2 ≈ 111kcal

Jajo / 50g / 1 sztuka / Z2 ≈ 60kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Płatki owsiane zblendować na mąkę.
Mieszamy wszystkie suche składniki, czyli płatki owsiane, erytrol, przyprawy proszek do pieczenia oraz sodę.
Banany w oddzielnym naczyniu rozgnieść na gładką masę.
Połączyć obie masy. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Blaszkę (35 cm x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i posypać dodatkami. Pieczemy około 30 minut, w zależności od piekarnika.

 

CAŁOŚĆ - blaszka:

3262 kcal

Białko 78 g

Węglowodany 553 g

Tłuszcze 101 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ