mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
18 Kwie

Fit gofry

SKŁADNIKI:

Mąka ziemniaczana / 20g / porcja / Z1 ≈ 69kcal

Mąka ryżowa (zblendowałam ryż na mąkę) / 20g / porcja / Z1 ≈ 70kcal

Mąka kukurydziana / 20g / porcja / Z1 ≈ 71kcal

Erytrol / 20g / do smaku, wg gustu / Z1 ≈ 0kcal

Sól / 3 g / szczypta / Z2 ≈ 0kcal

Proszek do pieczenia /4g / 1/2 łyżeczki / Z1 ≈ 0kcal

Masło lub olej kokosowy / 20g / porcja / Z2 ≈ 147kcal

Jajo / 50g / 1 sztuka / Z2 ≈ 60kcal

Mleko 1,5% tłuszczu / 125g / porcja / Z2 ≈ 59kcal

Wanilia ekstrakt / 5g / porcja / Z2 ≈ 14kcal

Maliny/ 100g / porcja / Z3 ≈ 29kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wymieszać mąki, sól, proszek do pieczenia, wanilię, erytrol.

Dodać roztopione masło, żółtko oraz mleko. Odstawić na około 30 minut. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dodać troszkę wody.

Białko ubić na sztywną pianę i dodać do masy. (Można również dodać do początkowej masy całe jajko, jednak po dodaniu ubitego białka ciasto jest bardziej puszyste)

Nakładać ciasto na rozgrzaną taflę gofrownicy. Czas pieczenia to około 3 minuty.

Podawać z erytrolem (zblendowałam z cukier puder) i malinami.

 

CAŁOŚĆ:

519 kcal

Białko 11 g

Węglowodany 70 g

Tłuszcze 23 g

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

 

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ