mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
15 Kwie

Udo z kurczaka pieczone na kiszonej kapuście, ryż brązowy

SKŁADNIKI:

Kurczak, udo bez skóry / 150g / 1 sztuka / Z2 ≈ 188kcal

Kapusta kiszona z marchewką / 250g / duża porcja / Z3 ≈ 30kcal

Przyprawa do drobiu - opcjonalnie / 3g / 1 łyżeczka / Z1 ≈ 9kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Ryż brązowy / 50g / 1/2 woreczka / Z1 ≈ 161kcal

Pomarańcza / 150g / 1 sztuka / Z3 ≈ 48kcal

Cebula - można pominąć / 50g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 13kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kuczaka posypać przyprawą do drobiu lub zalać sokiem z wyciśniętej pomarańczy i odstawić do lodówki na 30 minut. Na dno naczynia żaroodpornego położyć wypłukaną i odciśniętą kiszoną kapustę. Na wierzch położyć udo z kurczaka i posmarować oliwą. Piec pod przykryciem około 45 minut w 180 stopniach.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Można poddusić go na patelni z pokrojoną cebulą.

Podawać z kurczakiem i kapustą.

 

CAŁOŚĆ:

493 kcal

Białko 36 g

Węglowodany 64 g

Tłuszcze 16 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ