mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
13 Kwie

Schab w sosie z porem i marchewką

SKŁADNIKI:

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Masło / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 37kcal

Por / 30g / porcja / Z3 ≈ 4kca

Czosnek / 15g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 19kcal

Marchew / 100g / 1 sztuka / Z3 ≈ 20kcal

Po szczypcie: suszonego oregano, czerwonej papryki, pieprzu / 3g / 1 łyżeczka / Z1 ≈ 9kcal

Rosół (bulion) lub woda / 400g / porcja / Z2 ≈ 28kcal

Sos sojowy (można pominąć) / 5g / porcja / Z2 ≈ 3kcal

Mąka ziemniaczana / 10g / 1 łyżeczka / Z1 ≈ 34kcal

Wieprzowina, schab surowy z kością / 150g / porcja / Z2 ≈ 177kcal

Ziemniaki / 200g / 2 średnie sztuki / Z3 ≈ 120kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnku na oliwie i maśle poddusić pokrojonego pora, dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać. Zalać gorącą wodą z sosem sojowym, dodać przyprawy: suszone oregano, paprykę, pieprz i zagotować.
Schab pokroić na ok. 1 cm plasterki i włożyć w gotujący się wywar. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego, przykryć garnek i gotować mięso przez około 30 minut. W międzyczasie 2 razy je przewrócić.
Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i gotować dalej pod przykryciem do kruchości mięsa przez ok. 45 minut.
Przez sitko przesiać obydwie mąki bezpośrednio do mięsa, wymieszać i dokładnie zagotować.

Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem soli.

Dodatki: surówka.

 

CAŁOŚĆ:

495 kcal

Białko 33g

Węglowodany 49g

Tłuszcze 20g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ