mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
13 Kwie

Lasagne

SKŁADNIKI:

Mięso drobiowe mielone / 100g / porcja / Z2 ≈ 99kcal

Marchew /100g / 2 sztuki / Z3 ≈ 20kcal

Cebula / 75g / 1 średnia sztuka/ Z3 ≈ 20kcal

Czosnek / 15g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 19kcal

Makaron lasagne / 50g / porcja / Z1 ≈ 187kcal

Ser mozzarella, półtłusty / 15g / 1 plaster / Z2 ≈ 38kcal

Mleko 2% tłuszczu / 100g / porcja / Z2 ≈ 51kcal

Mąka żytnia / 10g / porcja / Z1 ≈ 31kcal

Przyprawa sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie / 3g / 1 łyżeczka / Z1 ≈ 9kcal

Pomidor / 200g / 1 sztuka / Z3 ≈ 29kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marchew ścieramy i smażymy z pokrojoną cebulą i czosnkiem.
Dodajemy mięso mielone i dalej smażymy. Przerzucamy do garnka, dodajemy przyprawy i sos pomidorowy.
Obok ścieramy mozzarellę i robimy biały sos poprzez wymieszania mleka z mąką i oregano;
Wykładamy na dno naczynia makaron i przekładamy sosem czerwonym, następnie sosem białym.
Na samą górę wrzucamy mozzarellę i posypujemy bazylią.
Pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut.

CAŁOŚĆ:

503 kcal

Białko 41g

Węglowodany 75g

Tłuszcze 6g

 

 

Zdjęcie: moja zdolna Pacjentka!

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ